Η Επίσκεψη στον γυναικολόγο δεν είναι μόνο το τεστ Παπανικολάου

Αυτή η απογοήτευση έγκειται στην εσφαλμένη αντίληψη ότι οι γυναίκες πρέπει να επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους μόνο εάν χρειάζονται τεστ Παπανικολάου.

Γιατί υπάρχει η πεποίθηση ότι οι γυναικολόγοι κάνουν μόνο τεστ Παπανικολάου; Τι γίνεται με την πληθώρα άλλων θεμάτων υγείας των γυναικών που διαχειρίζονται οι γυναικολόγοι σε κάθε ηλικία της ζωής μιας γυναίκας; Και έτσι θέλω απλώς να φωνάξω: «Δεν πρόκειται μόνο για το τεστ Παπανικολάου!»

Όλες οι γυναίκες επωφελούνται από τις ετήσιες εξετάσεις GYN.

Για τους νεότερους ασθενείς, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε θέματα όπως ο οικογενειακός προγραμματισμός, οι επιλογές ελέγχου των γεννήσεων, η πρόληψη ΣΜΝ, οι εμβολιασμοί, η συμβουλευτική πριν από τη σύλληψη και η γενετική συμβουλευτική. Μπορούμε να εξετάσουμε και να διαχειριστούμε προβλήματα εμμήνου ρύσεως, πυελικούς πόνους, ινομυώματα, κύστες ωοθηκών, αιδοιοειδίτιδα, κολπίτιδα και σεξουαλικά προβλήματα.

Καθώς οι ασθενείς μας γερνούν, τους βοηθάμε να περάσουν από την εμμηνόπαυση και τα διάφορα συμπτώματα και ανησυχίες που μπορεί να έχουν. Αξιολογούμε την αδυναμία του πυελικού εδάφους, την κολπική ατροφία, τη σεξουαλική ευεξία, τη νόσο του αιδοίου, τους κινδύνους για καρκίνο του μαστού, οστεοπόρωση, καρδιακές παθήσεις και νόσο του θυρεοειδούς. Αυτή είναι μόνο μια μικρή λίστα με θέματα υγείας των γυναικών που αντιμετωπίζουμε.

Επιπλέον, επειδή μια γυναίκα μπορεί να έχει μια νέα σεξουαλική σχέση σε οποιαδήποτε ηλικία, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για ΣΜΝ —  συμπεριλαμβανομένου του HPV   — μπορεί να χρειαστεί να εξατομικευτεί. Έτσι, παρά τις νέες συστάσεις της Ειδικής Ομάδας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ για τεστ Παπανικολάου, το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας προειδοποιεί ότι «οι νέες κατευθυντήριες γραμμές τονίζουν τη σημασία της κοινής διαδικασίας λήψης αποφάσεων ασθενούς και παρόχου» και «το πιο σημαντικό, πρέπει να υπάρξει συνεχιζόμενη προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι όλες οι γυναίκες ελέγχονται επαρκώς».