Ινομυώματα μήτρας: 8 «σιωπηλά» συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Τα ινομυώματα, είναι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της μήτρας, όταν κύτταρα του μυϊκού τοιχώματος του οργάνου αναπτύσσονται ανώμαλα.

Τα ινομυώματα βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση με τις γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα, προγεστερόνη) και εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε γυναίκες που είναι παχύσαρκες.

Οι γυναίκες είναι πιθανό να εμφανίσουν ένα ή περισσότερα ινομυώματα, τα οποία είναι διαφόρων διαστάσεων και το βάρος τους ποικίλει.

Τα ινομυώματα είναι ένα συνηθισμένο γυναικολογικό πρόβλημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι 20-40% του γυναικείου πληθυσμού, μεταξύ 30 και 45 ετών θα εμφανίσουν ινομυώματα κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό δεν θα χρειαστεί θεραπεία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ινομυωμάτων είναι ασυμπτωματική όμως ενδέχεται να παρουσιαστούν ορισμένα συμπτώματα που δεν θα μπορείτε να αγνοήσετε.

Μηνορραγία

Η έντονη αιμορραγία κατά την διάρκεια της περιόδου, είναι η πιο «ύποπτη» ένδειξη για την εμφάνιση ινομυωμάτων. Τα ινομυώματα όσο αναπτύσσονται, είναι πιθανό να προκαλέσουν βαρύτερη έμμηνο ρύση εξαιτίας της πίεσης που ασκούν -λόγω μεγέθους- στους γύρω ιστούς.

Έντονο άλγος στην κοιλιακή χώρα

Το κοιλιακό άλγος είναι σπανιότερο σύμπτωμα των ινομυωμάτων. Τα ινομυώματα είναι ορμονοεξαρτώμενοι όγκοι και οι πόνοι που προκαλούν συνήθως εντοπίζονται συγκεκριμένες μέρες μέσα στον μήνα, είτε κατά την ωορρηξία, είτε όταν τα επίπεδα ορμονών είναι χαμηλά, είτε λίγες μέρες πριν την περίοδο.

Μητρορραγία

Εάν τα ινομυώματα βρίσκονται κοντά στον τράχηλο, είναι πιθανό να προκαλούν έντονη αιμορραγία τόσο κατά τη διάρκεια της περιόδου, όσο και ανάμεσα στις περιόδους.

Δυσπεψία

Όσο τα ινομυώματα αναπτύσσονται, οι γυναίκες είναι πιθανό να εμφανίσουν μετεωρισμό που οδηγεί σε δυσπεψία και δυσκοιλιότητα.

Υπογονιμότητα ή αποβολές

Η δυσκολία στην σύλληψη ή οι αποβολές κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, μπορεί να έχουν ως αιτία την ύπαρξη ινομυωμάτων στο ενδομήτριο, εκεί που αναπτύσσεται το έμβρυο.

Αναιμία

Η αναιμία είναι μια παθολογική κατάσταση που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της έντονης αιμορραγίας. Η αναιμία είναι πιθανό να συνοδευτεί από έντονη κόπωση, αδυναμία και άγχος.

Πυελικό άλγος

Ανάλογα με το μέγεθος των ινομυωμάτων, ένα από τα συμπτώματα μπορεί να είναι το πυελικό άλγος που προκύπτει από την πίεση που ασκούν σε άλλα όργανα. Τα ινομυώματα μπορούν να προκαλέσουν και πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Συχνοουρία

Σε περίπτωση που τα ινομυώματα πιέζουν την ουροδόχο κύστη, είναι πιθανό να προκαλέσουν συχνοουρία, ακράτεια αλλά και δυσκολία κατά την ούρηση.

Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος και το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα μήτρας, συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση των ινομυωμάτων, ενώ η αντιμετώπισή τους εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας και την επιθυμία για τεκνοποίηση.

Πηγή: Reader’s Digest